آروماتراپی (رایحه درمانی) در ایران

آروماتراپی از دو کلمه آروما به معنی بوی خوش و تراپی یعنی درمان می باشد. تنوع آب و هوایی و پوشش گیاهی در ایران باعث شده که در درمان بیماری ها از گذشته های دور از گیاهان معطر استفاده شود، اما باید خاطر نشان کرد علم آروماتراپی به معنای علم پایه ای آن در ایران جایگاهی ندارد.

از مهمترین ویژگی اسانس ها تحریک حس بویایی بوده که می توان گفت ترکیبات معطر حاصله از گیاهان گیرنده های عصبی حس بویایی را تحریک می کنند.

دستگاه بویایی به مرکز کنترل هیجان، حافظه و احساسات جنسی (سیستم لیمبیک) متصل بوده و در کنترل ضربان قلب، فشار خون، استرس، تنفس، تعادل هورمون ها، احساسات و خلف و خو دخالت دارد.

در نهایت این پیغام های دریافت شده توسط مغز، بر جسم و روح انسان تاثیر گذاشته و باعث کاهش استرس ، اضطراب و مشکلات روحی و روانی، رفع دردهای عضلانی و روماتیسمی، بر طرف کردن اختلالات گوارشی و بسیاری از بیماری های جسمی و روحی می گردد.

پیام های دریافت شده توسط این گیرنده ها (همان بوی خوش) به قسمت لیمبیک در مغز می رسد.

این قسمت از مغز با سایر سیستم های مغز که مربوط به حافظه، تنفس، گردش خون و عدد درون ریز (غدد ترشح کننده هورمون) هستند، در ارتباط می باشد.

در نتیجه این پیغام ها به مناطق اصلی رسیده و در آنها کدبندی شده و در حافظه مربوط به بو در مغز ذخیره می شود.

 

آروماتراپی (رایحه درمانی) بعنوان یک روش درمان

آروماتراپی (رایحه درمانی) روشی بسیار موثر در درمان اعصاب و روان

آروماتراپی یکی از بی خطرترین، کم هزینه ترین و اثر بخش ترین روش های درمانی است.

استنشاق رایحه مطبوع موجب ارسال پیام های عصبی و دریافت واکنش های مثبت می شود.

روایح مطبوع باعث دور شدن امواج و انرژی های منفی موجود در محیط می شوند.

هریک از مواد هل، دارچین، اکالیپتوس، نعنا، آویشن، اسطوخودوس، یاس، گل سرخ، مریم گلی، اکلیل کوهی، چوب سرو، بابونه و … تاثیری خاص بر سیستم بدن داشته و در رفع خستگی و استرس، رفع افسردگی و پرخاشگری، آرامش، تازگی، شادابی و تمدد اعصاب موثر می باشد.

عصاره معطر گیاهان به دلیل ساختار تشکیل دهنده شان نقش به سزایی در سلامت جسم و ذهن دارند.

برخی مثل اطوخودوس که حاوی آلدئیدها هستند اثرات ضد التهابی داشته، آرام بخش و ضد ویروس هستند.